Времето е сухо или влажно? Това е основният въпрос при избора

...
Времето е сухо или влажно? Това е основният въпрос при избора
Коментари Харесай

При екстремни горещини: Дрехата, която гарантира прохлада

Времето е изсъхнало или влажно? Това е главният въпрос при избора на облекло.

Тъй като светът продължава да се бори с рисковите горещини, които стават все по-чести с помощта на изменението на климата, облеклата, които носим, са жизненоважен съставен елемент за това по какъв начин да се предпазим от  яркото слънце. Изследователи са открили, че когато носим подобаващи облекла, намаляваме и използването на климатик, което в дълготраен проект би икономисало доста количество сила. По този начин  хората ще спестят пари и ще се понижат излъчванията на парникови газове, изясняват специалисти.

Какво би трябвало да носите, с цел да не усещате рисковите горещини 

Цвят и дизайн

Що се отнася до цвета, множеството хора носят бяло през лятото, тъй като бялото отразява слънчевите лъчи, а не гълтам светлината, както черното.

Тази доктрина обаче става малко по-сложна, когато стартираме да приказваме за дебелината на дрехата и какъв брой прилепнала по тялото е тя. Топлината не идва единствено от слънцето - тя идва и от телата ни. Когато топлота от телата ни попадне върху бялата дреха, тя се отразява назад към нас, изясняват учени.

През 1980 година изследване на аргументите, заради които бедуините - локален, полуномадски народ, който населява пустинните региони на Арабския полуостров, Близкия изток и Северна Африка - носят черни облекла в пустинята, открива, че излагането на топлота е еднообразно, без значение дали членовете на племето носят черни или бели облекла.

Как е допустимо това?

Тъканите облекла с черен цвят са по-добър нагревател на топлота, което значи, че всмукват топлината, предавана от тялото. Това също играе роля в охлаждането на тялото ви през горещите месеци, показват откриватели. 

Бедуините носели свободни черни облекла, изключително в случай че е прохладно, написа BBC. Свободните черни облекла затоплят пространството сред плата и кожата, като подкрепят възходящото въздушно течение и обезпечават изстудяване.

" Количеството топлота, получено от бедуин, пребиваващ в горещата пустиня, е еднообразно, без значение дали носи черна или бяла дреха ", се отбелязва в изследването. " Допълнителната топлота, погълната от черната тога, се губи, преди да доближи кожата ", се споделя още в него.

Колко прилепнала по тялото е дрехата, е по-важно от нейния цвят. Въпреки това, в случай че ще носите компактно прилепнали облекла се придържайте към бялото. Тъканите с текстура, като сатен, оказват помощ за покачване на облеклата от кожата. 

Материалът е от голяма важност

" Изборът на материята е от решаващо значение ", споделя стилистът и фешън публицист Хедър Нюбъргър. " Ако носите прекомерно обемен дънков гащеризон, ще усещате топлината доста повече. Заложете на дреха направена от шифон ", поучава стилният специалист.

" Избирайте облекла направени от материал, който разрешава прекосяването на водни пари, тъй че да не блокира изпарението на потта ", споделя Рет Алън, доцент по физика в Югоизточния университет на Луизиана. " Някои от по-новите материали на спортна основа вършат това.  Памукът не се оправя толкоз добре с тази задача ", прибавя той. 

Всички текстилни материали до известна степен улавят инфрачервеното лъчение на тялото, което оказва помощ да се стоплим в студеното време.

Памукът без покритие, ленът, найлонът и полиестерът се класифицират като дишащи материи в някаква степен, което значи, че те разрешават на потта и топлината да излизат през материала. Те обаче се разграничават от материите, които интензивно извличат водата от тялото ви, написа BBC.

Памукът и полиестерът гълтам и отразяват по-голямата част от инфрачервените лъчи, които попадат върху тях - съвсем 99 %, което значи, че постоянно наподобяват бели на инфрачервени изображения. Тези материали пропущат и 30-40% от забележимата светлина. Според откриватели от Масачузетския софтуерен институт тази композиция може да накара тялото да се затопли по-бързо. Това се случва, тъй като постъпващата забележима светлина може да генерира топлота, която по-късно не може да излезе като инфрачервено лъчение, генерирано от тялото, коментират учени.

What is the best clothing to keep you cool in a heatwave? via
— Katie (@klmross)
Потенето е главният механизъм за изстудяване на тялото в горещите дни. Памукът всмуква влагата, само че не съхне бързо, тъй че в случай че се потите доста, облеклата ви ще останат мокри, което ги прави непрактични. Ленът е необятно публикуван, защото е прочут като " дишаща материя ",  поради огромните си нишки, само че сходно на памука съхне постепенно. " Мериносовата вълна е известен избор за материя, в случай че прекарвате доста време навън, защото е дишаща материя, която не задържа влага и неприятни миризми.

Найлонът и полиестерът се употребяват в повечето  дрехи, така като съхнат бързо, те обаче задържат миризми, изясняват фешън специалисти. 

Ако в действителност желаете да се разхладите, съблечете се изцяло - стига това да е уместно, несъмнено, споделя Джордж Хейвенит, професор по физиология на околната среда и ергономия в Университета Лафбъро в Лестършир, Англия. " Дрехите защищават кожата ви от изгаряне. Защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи е приоритет ", показва той..

Нова просвета

Популярни спортни компании влагат милиони в създаването на " интелигентни " материи, а учените също влагат средства в проучването на това кои материи са по-добри в поддържането на прохладата на тялото.

Учените от Масачузетския софтуерен институт  откриха, че основният баланс, който разрешава на топлината да се излъчва по-ефективно от тялото, е материал, който е непрогледен за забележимата светлина, само че е транспарантен в инфрачервения диапазон. Установено е, че в случай че се създадат по-тънки найлонови и полиестерни нишки и се вплетат в прежда с дебелина 30 микрометра, това може да помогне на потребителя да поддържа по-комфортна температура.

Учени разработиха синтетични нишки с покрития, които в действителност трансформират структурата си в отговор на външните условия - освобождават повече топлота при повишение на температурата. Адаптивната прежда се уголемява и свива, като трансформира пространството сред влакната. По-голямото разстояние разрешава на текстила да диша и да излъчва топлота.

Мокри облекла

Може би най-хубавият метод да се охладите в жегата, е просто да носите мокри облекла, показва Allain. Водата се нуждае от топлинна сила, с цел да се изпари, и до момента в който прави този преход от течност към газ, тя употребява топлината, идваща от тялото ви, като охлажда кожата ви и намалява телесната ви температура.

Оказва се, че изборът на облекло, е малко по-сложен от това просто да облечете бяла тениска. Но вярната материя, подобаващата кройка могат да ви оказват помощ в горещите дни. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР